Construirea casei „parazite”: modul în care Bong Joon Ho și echipa sa au făcut cel mai bun set al anului

Conceptul „parazit”



Neon

[Nota editorului: post Acest post conține spoilere de la „Parasite. ”;]

„Parazitul” câștigător al regizorului coreean Bong Joon Ho, câștigat de la Palme d’Or, a fost lăudat pentru o perspectivă profundă asupra războiului de clasă, dar designul său este la fel de impresionant: Filmul găsește o familie săracă care se îndreaptă spre familia gospodărească din Park, luând treptat de-a lungul vieții lor și aproximativ 60% din “; Parazit ”; are loc în casa bogată a familiei Park. Este posibil ca majoritatea spectatorilor să nu realizeze că întregul set a fost construit de la zero.

În film, această minunăție a arhitecturii moderne a fost proiectată de un arhitect fictiv pe nume Namgoong Hyeonja. Într-adevăr, a fost creierul designerului de producție „Parazit”, Lee Ha Jun.

„Întrucât casa domnului Park ’ s este construită de un arhitect în poveste, nu a fost ușor de găsit o abordare potrivită pentru proiectarea casei”, a explicat Lee într-un interviu prin e-mail tradus cu IndieWire. „Nu sunt arhitect și cred că există o diferență în modul în care un arhitect prevede un spațiu și cum face un designer de producție. Priorităm blocarea și unghiurile camerei, în timp ce arhitecții construiesc spații pentru ca oamenii să trăiască efectiv și astfel să proiecteze în jurul oamenilor. Deci cred că abordarea este foarte diferită. ”

Potrivit lui Bong, provocarea pe care i-a oferit-o designerului său de producție „Snowpiercer” nu a fost doar să creeze un set credibil de „frumos din punct de vedere vizual”, ci o etapă care să servească nevoilor precise ale camerei, compozițiilor și personajelor sale, în timp ce întruchipa temele bogate ale filmului său. . Într-un interviu acordat lui IndieWire, Bong a descris casa drept „propriul său univers în interiorul acestui film.” El a adăugat că a avut plăcere să audă că faimoșii regizori ai juriului de la Cannes din acest an - care a inclus Alejandro Gonzalez Iñarritu, Yorgos Lanthimos și Kelly Reichardt - au fost cu toții convinși că filmul a avut loc într-o casă reală. Într-adevăr, Bong a cerut designerului său de producție să creeze un „set deschis”, construit pe un lot în aer liber.

Casa familiei Park este una dintre cele mai uimitoare piese de design de producție din memoria cinematografică recentă, iar povestea din spatele creației sale adaugă un cu totul alt strat de complexitate capodoperei lui Bong. Aici, Bong și Lee descompun abordarea, cu imagini exclusive din procesul de proiectare. Interviurile au fost condensate și editate pentru claritate.

Conceptul „parazit”

Neon

Mai mulți paraziți într-o singură casă

bong: Cred că ceea ce este cu adevărat unic în acest film este această idee de infiltrare și este ceva care a provenit din experiența mea [de carieră timpurie] ca profesor. Când făceam îndrumări, am simțit cu adevărat că mă infiltrez în această familie și de acolo mi-a venit inspirația, dar în cele din urmă am vrut să spun o poveste despre oameni din jurul meu, care nu sunt criminali, care se infiltrează într-o anumită casă.

Așadar, acesta este un spoiler, dar în poveste și nimeni nu spune că ar trebui să existe un singur parazit într-o gazdă, așa că povestea este despre a descoperi că există deja paraziți care s-au stabilit în gazdă, cu mult înaintea lor. Dar îmi place ca publicul să intre fără să știu a doua jumătate, așa că nu pot intra în detalii.

A trebuit să proiectez într-adevăr meticulos casa în sine. Este ca propriul univers din acest film. Fiecare personaj și fiecare echipă au spații pe care le preiau pe care le pot infiltra și, de asemenea, spații secrete pe care nu le cunosc. Deci, dinamica dintre aceste trei echipe și dinamica spațiului, au fost foarte mult împletite și cred că această combinație a creat într-adevăr un element interesant pentru acest film.

stejar de mare amazon

Lee: Din câte știu, regizorul Bong avea un arhitect în minte în timp ce scria scenariul, dar nu a afectat designul casei domnului Park ’ Chiar am prioritat blocarea care a fost prezentată în scenariul directorului Bong ’; Am avut o mulțime de conversații în timp ce uitam peste planul pe care l-a schitat în timp ce scriam scenariul.

Regizorul Bong avea deja în minte anumite elemente de blocare în timp ce scria scenariul - actorii ’; poteca prin sufragerie și grădină, calea care coboară scara de la etajul doi până la masa de luat masa, poziție care îi permite actorului să privească discret peste bucătărie de la scara de la etajul doi, calea dinspre bucătărie până la subsol, calea din subsolul până la buncărul secret, la poteca de la garaj până la sufragerie și așa mai departe.

bong: Povestea doar cerea toate acele lucruri în ceea ce privește blocarea, cum ar fi dacă cineva se află într-o anumită poziție, celălalt personaj trebuia să-i spioneze; dacă vine cineva, o altă persoană trebuia să se ascundă după un colț. Deci aceste relații spațiale foarte de bază între personaje erau deja stabilite.

Lee: A fost important să proiectăm un spațiu care să îndeplinească aceste cerințe de blocare. Desigur, acestea au fost modificate în funcție de unghiul camerei, dar am determinat poziția camerei în timp ce am proiectat spațiul pentru a le reflecta în designul general. Am conceput o structură care să fie largă și care să aibă adâncime și nu înălțime, astfel încât casa să se potrivească cu raportul de aspect 2,35: 1.

Conceptul „parazit”

Neon

Globuri de aur deschizând monolog 2017

'Sus si jos'

bong: Cinefile ar putea fi amintite de „Akira Kurosawa„ „Înalt și scăzut.” În acest caz, structura este mai simplă și mai puternică. Titlul japonez este „Cerul și iadul”. Pe partea de sus a dealului este un tip bogat, iar în partea de jos, există un tip criminal de structură. Este practic același lucru în „Parazit”, dar cu mai multe straturi.

Deoarece povestea este despre bogați și săraci, aceasta este, evident, abordarea pe care am avut-o în ceea ce privește proiectarea sunetului și a iluminatului. Cu cât sunteți mai săraci, cu atât sunteți mai puțin acces la soare și la fel este și în viața reală: aveți un acces limitat la ferestre. De exemplu, în „Snowpiercer”, mașinile cu coadă nu aveau nicio fereastră și cu case semi-subsol, ai o lumină foarte mare de lumină solară pe care o obții în timpul zilei - poate 15 sau 30 de minute - și acolo este locul unde se deschide filmul.

Am folosit de fapt iluminarea naturală pentru acele scene din „Parazit”. Toate seturile noastre, casa bogată și casa săracă, au fost construite pe loturi în aer liber.

Lee: Casa domnului Park ’ s este un set în aer liber construit ținând cont de direcția soarelui. Direcția soarelui a fost un punct crucial de luat în considerare în timp ce căutam loturi în aer liber. A trebuit să ne amintim de poziția soarelui în timpul dorit și să determinăm corespunzător pozițiile și dimensiunile ferestrelor. În ceea ce privește iluminatul practic, DP [Hong Kyung Pyo] a avut solicitări specifice cu privire la culoare. El dorea iluminare indirectă sofisticată și căldura din sursele de lumină de wolfram. Înainte de a construi setul, DP și cu mine am vizitat lotul de mai multe ori pentru a verifica mișcarea soarelui de fiecare dată și am decis să stabilim locația setului împreună.

Conceptul „parazit”

Neon

Grădina din față ca televizorul de familie

Lee: Nu am filmat interiorul și exteriorul separat; a trebuit doar să creăm o casă perfectă ... Atât curtea principală din față, pe care o vedeți de îndată ce intrați în casă, cât și curtea, au fost construite special pentru film. Curtea din față a fost un motiv esențial pentru care a trebuit să construiască casa domnului Park ’ Regizorul Bong avea deja actorii ’; blocarea în minte.

bong: Pentru acea ultimă scenă în care tatăl pleacă în grădină, atunci am avut multă lumina soarelui și totul este iluminat natural. Este foarte dificil să obții aceeași dispoziție sau imagine cu lumină artificială și tocmai de aceea am acordat atâta grijă când construiam setul. Am filmat asta dimineața, când am avut mult soare.

Lee: Acesta este motivul pentru care domnul Park ’ s living living la primul etaj nu are televizor. Directorul Bong a menționat că arhitectul din poveste, Namgoong Hyeonja, a construit camera de zi la primul etaj de dragul de a aprecia grădina. Așa că am creat peretele ferestrei în conformitate cu raportul de aspect 2,35: 1 și am vrut ca livingul și grădina să se simtă ca o fotografie frumoasă pe ecran.

Nu am folosit o mulțime de culori pentru casa domnului Park ’ s. Pentru interioare, am folosit mai ales lemn închis și materiale în tonuri de gri pentru a-i accentua contrastul cu exteriorul și am așezat lumini practice cu ton galben pentru a crea o atmosferă sofisticată și caldă. În timpul construcției setate, am planificat-o astfel încât să putem regla liber temperatura culorilor și a culorilor deschise ale luminilor practice.

Coborârea în densitate

Lee: Casa domnului Park ’ s este minimă, neîngrădită, mare și ordonată. Este o casă mare, cu o grădină mare, formată din culori și materiale controlate - un contrast cu cartierul cu demisol. Spre deosebire de casa bogată, cartierul semi-subsol Kitaek ’; este mai colorat, dar, din nou, am minimalizat cât mai mult tonurile de culoare, astfel încât să nu se evidențieze un ton particular. În schimb, texturile sunt dure și spațiul este mai dens în comparație cu casa bogată. Am vrut să arăt densitatea din ce în ce mai mare care reflectă diferența de clasă dintre zonele ridicate și cele inferioare, pe măsură ce aparițiile se schimbă de la casa bogată în cartierul cu demisol.

americanii sezonul 3 episodul 8

Aceasta este o poveste despre coexistență, dar atât directorul Bong cât și cu mine eram siguri că trebuie să arătăm un contrast clar. Acest contrast este maximizat în modul în care aspectul cartierelor se schimbă treptat atunci când familia coboară la nesfârșit de sus în jos.

bong: Pentru acea secvență cu familiile lui Kitaek ’; umblând acasă sub ploaie, devine un film rutier temporar - un film de drum de pe dealuri până la subteran, de la cartier bogat în cartier sărac. Îmi doream foarte mult ca acea secvență să simtă că conectează cartierul bogat la cartierul cel mai sărac în timp real. Aceasta este o durată singulară. Ploaia curge pe întreaga secvență.



Lee: Există case reale cu ziduri înalte și grădini mari în cartierele înalte din Seul. Dar scara este unul dintre elementele vizuale cheie ale acestui film. Regizorul Bong a fost foarte precis cu cererea lui ca totul să continue să coboare de sus în jos. Aspectul cartierelor a trebuit să se schimbe treptat. Pentru a completa nuanța și spațialitatea filmului, a trebuit să fie mai multă ploaie și mai multă apă.

Cu toate acestea, ne-am luptat cu numeroasele scări de pe locație - numeroasele linii electrice și scările pe care le vedem în timp ce familia coboară. Atât casa bogată a domnului Park, cât și casa semi-subsolă Kitaek ’; s au câteva scări de dimensiuni diferite în interiorul caselor. Ei urcă și coboară. Eu nu am creat niciodată atât de multe scări în timp ce lucram la un film.

bong: Este important ca personajele să se deplaseze în jos, dar ceea ce este mai important este că apa se mișcă cu ele: apa curge de sus în jos, în cartierele bogate în cele sărace, iar aceste personaje nu au niciun control asupra acesteia. Apa care se scurge cu ele inundă în cele din urmă întreaga lor casă. Cred că acesta este elementul cu adevărat trist al acelei secvențe.

Inundarea subsolului

Lee: De aceea, protagoniștii locuiesc în această structură unică de case cu demisol. Nu am adăugat asta pentru a arăta doar un element de poveste coreean. Există o semnificație mai specifică în spatele acesteia, deoarece demisolul este practic în mijlocul înalt și cel mic. Există această teamă că poți cădea și mai jos, dar totuși simți speranța că ești încă pe jumătate deasupra solului, deci reflectă cu adevărat acest spațiu liminal în care se află, iar spațiile din acest film sunt și mai compartimentate și toate legate printr-o scară foarte complicată.

A fost un set. Există locații reale cu aspect similar în Coreea, dar am construit setul pentru că a trebuit să inundăm întregul cartier. Cu toate acestea, am vrut să evităm să arate ca un set. Ne-am gândit la spațiu ca un alt actor. I-am spus departamentului de artă și amenajare că în loc să încerce să construiască cartierul semi-subsol Kitaek ’; ar trebui să-l aducem pe-aici.

Am primit o mulțime de idei din locuri care au fost reamenajate și am creat matrițe din silicon din cărămizi reale din acele cartiere pentru a ne crea propriile noastre. O mulțime de lucrări legale au fost implicate din departamentele de artă, set și prop. Am ocolit găsind uși din gresie, fereastră, ecrane, ferestre, porți, conducte de fum, linii electrice și altele asemenea. Am petrecut mult timp cerând permisiunea să le luăm și să le cumpărăm. A durat luni doar găsirea materialelor. Și apoi am început să le plasăm pe setul care era deja oarecum proiectat.

Au fost incidente în care a trebuit să reglăm designul, deoarece dimensiunile ușilor erau diferite, iar acest proces a sfârșit creând un spațiu complet diferit. Dacă vă gândiți la asta, oamenii care locuiesc în acele cartiere petrec zeci de ani la rezolvarea și repararea lucrurilor și se schimbă foarte mult de la modul în care erau obișnuite casele. Așadar, cartierul a început să se extindă și să se unească unul câte unul, creând în cele din urmă detaliile spațiului.

'Parazit'

... Și baia aceea

Lee: Așa a fost descris spațiul în scenariul directorului Bong ’; Îmi amintesc scenariul numindu-l templul excrementelor. În Coreea, avem ceea ce numim case semi-subsol și unele băi semi-subsol sunt structurate astfel. Cu toate acestea, am considerat unghiurile camerei pentru a ajusta dimensiunea și proporțiile spațiului, astfel încât toaleta să fie cât mai aproape de tavan.

În timpul facultății, am locuit temporar într-o casă semi-subsol care arăta exact la fel cu o colegă de cameră, așa că m-am gândit la acele vremuri în timp ce formau spațiul. Îmi amintesc că m-am plâns de cât de moale și de incomod era acea baie, dar m-am trezit că amintesc acele amintiri pentru a proiecta exact același spațiu.



Top Articole

Categorie

Revizuire

Caracteristici

Știri

Televiziune

Setul De Instrumente

Film

Festivaluri

Opinii

Premii

Box Office

Interviuri

Clickables

Liste

Jocuri Video

Podcast

Conținut De Marcă

Premii Sezonul Reflectorizant

Camion De Film

Influențatori